Doğru anket tasarımı, başarılı bir ankette önemli bir faktördür. Anket, katılımcıların geri bildirim sağlamak için motive olabilmeleri için profesyonel olarak oluşturulmalı ve biçimlendirilmelidir. Yarım yamalak yapılmış bir anket tasarımı, amaca pek katkıda bulunmayacaktır.
Anket tasarımında ana faktörler nelerdir?
Hedefleri belirleme
Her araştırma projesi, hangi veri toplama yöntemi kullanılırsa kullanılsın, hedefin tanımlanmasıyla başlar. Bir anket oluşturmaya başlamadan önce, amacınızı ve ne elde etmek istediğinizi düşünün. Net bir hedefe sahip olunmazsa, anket yanlış yönlere gidebilir ve bu sebeple sonuçlar da tatmin edici olmayabilir. Eğer oluşturucusu anketin hangi hedefe ulaşması gerektiğini tam olarak biliyorsa, anket konuyla ilgili daha derin bilgiler sunabilir. Bu adım, genel olarak araştırma tasarımında temel bir rol oynar.
Hedef kitle
Hedefin belirlenmesinden sonra sıra ankete katılacak kişilerin belirlenmesine gelir. Bu insanlar, araştırmanın üstünde çalışmaya çalıştığı kitlenin bir parçası olmalıdır. Müşterileriniz, çalışanlarınız, hastalarınız vb. olabilir. Örneğin, kararlarının arkasındaki nedenleri bulmak için ürününüzü kullanmayan kişileri araştırabilirsiniz. Ayrıca, ürün kalitesini artırmak için veya yeni bir ürün sunmak istiyorsanız mevcut müşterileri de inceleyebilirsiniz. Her durumda, doğru kitleyi hedeflemek, anket tasarımına katkı sağlayan ana faktörlerden biridir.
Anket soruları
Anket soruları, hedef kitlenizle nasıl iletişim kurduğunuzdur, bu nedenle dikkatlice düşünülmeli ve yazılmalıdır. Ankette iki tür soru bulunmaktadır:
Kapalı uçlu soru tipleri
Bunlar önceden tanımlanmış cevapları olan sorulardır. Kapalı uçlu sorular çoktan seçmeli sorular, basit bir “Evet veya Hayır” soruları da olabilir veya belirli öğelerin sıralanması ve derecelendirilmesi için sorulan sorular olabilir.
Açık uçlu soru tipleri
Açık uçlu soru türü, sorulara önceden belirlenmiş yanıtlara sahip değildir. Bunun yerine, bu sorular yanıtlayanların belirli bir ürün, hizmet vb. ile ilgili paylaşmak istedikleri her şeyi iletmelerine olanak tanırlar. Nitel araştırmada öncelikli olarak açık uçlu sorular kullanır.
Anket sorularının belirli kriterlere uyması gereklidir:
Soruları mümkün olduğunca basit hale getirin. Çok fazla karmaşık soru kullanılması, yanıtlayanın soruyu cevaplamasını engelleyebilir. Terminoloji için basit bir terim kullanmak mümkün ise, kullanılması tavsiye edilir. Yanıtlayan kişi terminolojiye aşina olmayabilir.
Taraflı ve çift yönlü sorular kullanmaktan kaçının. Çift yönlü bir soru, birden fazla konuyla ilintili olan ama tek bir cevap isteyen bir sorudur.
Tüm sorular, anketin cevap bulmaya çalıştığı konuyla ilintili olmalıdır. Bağlam dışı soruların araştırmaya fazla katkısı olmayacaktır.
Sorular özel bilgiler istememelidir. Ancak, sorular hassas konularla ilgili bir geri bildirim gerektiriyorsa, katılımcıların önceden bilgilendirilmesi gereklidir.
Anket çok uzun sürmemelidir. Sorular doğru ise, birkaç soruyla bile gerek duyulan cevapları alabilirsiniz.
Sorularla ilintili her bilgi, katılımcıların ilgisini çekmelidir. Anketi okuyucuya daha rahat bir hale getirmek için görseller, farklı tasarımlar vb. kullanabilirsiniz.
Veri Toplama
Hedef kitle ve soruların belirlenmesinin ardından anket bir sonraki aşamaya geçebilir. Veri toplama aşamasında, genellikle makalede belirtilen anket yöntemlerinden biri kullanılır. İhtiyaç duyulan veri miktarı konuya göre değişir. Bu genellikle anketin bir bütün olarak en zor kısmıdır ve anket tasarımının önceden değindiğimiz tüm adımları veri toplamada önemli bir rol oynamaktadır.
Veri Analizi
Yeterli veri topladıktan sonra, sürecin bir sonraki kısmı veri analizidir. Bu bölümde, araştırmacı geri bildirimdeki eğilimleri bulmaya çalışır. Kapalı uçlu soruları analiz etmek basit bir iştir, açık uçlu sorular ise biraz zaman gerektirebilir. Araştırmacılar genellikle açık uçlu sorularla elde edilen verileri daha kolay analiz etmek için kodlarlar. Verilerin analiz edilmesine yardımcı olan ve anket tasarımının diğer adımları için de yararlı olan bazı anket yazılımı programları bulunmaktadır. Makalemizde anket yazılımına daha sonra değineceğiz.
Sonuç ve Raporlama
Anket tasarımının son aşamasında, araştırmacı bulguları çeşitli kanallardan raporlar. Sonuçlar durumun net bir resmi varsa açıklanmalıdır. Aksi takdirde, anketin aynı sorularla veya biraz değiştirilmiş versiyonlarıyla tekrar yapılması gerekebilir.